Publicat 9 ani în urmă
Samsung Galaxy A3 și A5 în 2016
Anul 2015 a fost unul important pentru Samsung. În sfârșit, ei au reușit să demonstreze că pot face smartphone-uri cu adevărat premium, nu doar din plastic. Desigur S6, S6 Edge, Note 5 au fost un succes, însă toate astea sunt smartphone-uri de top, destul de scumpușoare. În acest an profităm de calitatea de pe flagman-uri, dar la un preț redus aproape în jumătate. Astăzi vorbim despre seria A, mai exact modelele A3 și A5, și vedem care-i faza cu prețul redus, dar aceiași calitate.
DESIGN
Smartphone-urile din Seria A de la Samsung au fost concepute în primul rând pentru exterior. Ele seamănă izbitor cu Galaxy S6, sau Note 5, cu o carcasă metalică și sticlă pe ambele părți. Dacă să mă întrebați de culori, gama de pe seria A este cu mult mai reușită decât cea de pe S6 spre exemplu. Aici există și varianta neagră, dar și una aurie cu negru, care arată mult mai premium. Amprentele pe sticla din spate desigur că nu dispar nicăieri, dar în general e plăcut să îl ții în mână, mai ales versiunea A3. Acesta are doar 4,7 inch pe diagonală, ce îl face unul din cele mai comode smartphone-uri pe care le-am ținut recent în mână. Următorul model, A5 e ceva mai mare, cu 5.2 inch și deja A7 cu 5,5. Dar astăzi ne concentrăm mai mult pe primele două.
DISPLAY
Aici avem desigur display-urile populare de tip AMOLED de la Samsung care bucură mereu ochiul cu nuanțe pline de contrast, în genere toate smartphone-urile Samsung începând cu S6 au display-uri de la care nu îți rupi ochii, chiar dacă nu îți plac prea tare culorile aprinse. Dacă optezi pentru ceva mai natural, poți schimba tonurile display-ului. Diferența dintre A3 și A5 este la rezoluție: A3-ul are un ecran doar HD, iar A5 deja Full HD. Diferențele se văd dacă analizezi în detaliu, deși pentru 2016 nu ar fi rău ca și cele mai ieftine modele să aibă o rezoluție FullHD.
BUTONUL HOME
O altă diferență este și la butonul Home: A3 nu dispune de scanner pentru amprente, deși după mai multe zile de folosire, pot spune sigur că scannerul de pe A5 nu e același de pe S6 sau Note 5. Da, lucrează ok, dar nu într-atât de repede ca pe flagman-uri, adesea are ezitări și trebuie să ții degetul pe scanner un pic mai mult timp. Eu l-am dezactivat din a 3-a zi.
SIM CARD-ul
Un lucru super tare pe care îl are și A3 și A5 este slotul DUAL SIM dintre care unul poate fi folosit pentru a extinde memoria cu un card micro SD.
SPECIFICAȚII TEHNICE
Așa cum spuneam, Samsung Galaxy A3 și A5 sunt smartphone-uri axate în primul rând pe design, acestea nu sunt deloc smartphone-uri pentru jocuri. Deși spre deosebire de anii trecuți, când fiecare flagman avea o versiune de buget unde toate specificațiile erau reduse în jumate, aici treaba stă un pic altfel. La A3 avem 1,5GB RAM, un procesor quad core tactat la 1,5GHz, iar pe A5 avem 2GB RAM și un procesor octa core. Performanța cel puțin din primele zile la ambele este ok. Am fost mirat să văd că nici în jocuri ambele modele nu rămân în urmă, chiar și cel mai ieftin model – A3. Deci, la moment, compromisuri legate de performanță nu am văzut.
SISTEM
Ambele rulează Android Lollipop și cică urmează să primească noul android 6.0. Vedem cât de curând. Logic ar fi fost ca să aiba din cutie Android 6.0 dacă tot sunt modele pentru 2016. Despre sistem, aceiași istorie: interfața Touch Wiz de la Samsung, dar care se schimbă spre bine. S-a lucrat la optimizare, mai exact la scoaterea sau cel puțin ascunderea aplicațiilor și funcțiilor inutile de la Samsung. Eu chiar am încercat să dau de S Voice în telefon și mi-a luat ceva timp până l-am găsit. Multe lucruri sunt înlocuite cu cele de pe Androidul pur de la Google, iar pe lângă asta tot restul poți înlocui singur. Eu spre exemplu mi-am instalat din theme store-ul de la samsung această interfață de Android pur și nu mai am nici o problemă cu sistemul. Pentru orice eventualitate, am oricum modul dual Window, kids mode-ul de la Samsung și restul.
CAMERA
Pentru optică, Samsung a decis să instaleze același sensor pentru toate modelele, așa că avem 13mpx pe spate, având chiar și stabilizare optică, și 5 din față. Rezultatele sigur că nu-s chiar ca de pe un Note 5, dar eu am fost mulțumit, mai puțin de cea din față care netezește prea tare cadrul. Dublu tap-ul pentru a aprinde camera e incerdibil de rapid, exact ca pe modelele mai premium de la samsung.
AUTONOMIA
Cu autonomia ambele modele stau bine. La o utilizare activă ajung până la sfârșitul zilei cu 20%. Iar dacă nu uiți să activezi ultra power saving mode-ul, atunci când ai numai vreo 10 procente, e de mare folos când mai poți utiliza telefonul încă câteva ore. Stand by-ul este foarte bun, timp de o noapte se pot duce doar 2-3 procente.
CONCLUZII
În general seria A pentru 2016 de la Samsung arată tare bine: nu s-a tăiat prea tare din specificații ca în anii trecuți și s-a optat pentru aceleași materiale premium folosite în celelalte modele de-a lor. Eu personal nu sunt fan al telefoanelor din sticlă pentru că mereu sunt pline de urme, de amprente și sunt lunecoase ca un săpun, dar, sticla în combinație cu fierul mereu arată solid.
Eu aș recomanda A5-ul pentru cei care vor un Galaxy S6 dar nu au nevoie de atâtea funcții și putere, în schimb, vor un smartphone prezentabil, mult mai ieftin decât un flagman. A3-ul este mai degraba pentru cei care nu vor în ruptul capului să folosească un smartphone mare, dar nici fleacuri chinezești micuțe și de proastă calitate nu ar cumpăra. Ceva la fel de mic și la fel de arătos ca un Xperia Z Compact, dar mai ieftin.
Comentarii