Săptămâna asta am testat ceva neobișnuit, chiar foarte neobișnuit aș spune eu.  Acesta este Lenovo Phab Plus, un smartphone enorm de 6.8 inch, sau o tabletă mică? Sau totuși un smartphone? Hai că hotărâm până-n final.

Display

Dacă te apuci să faci un smartphone cu așa gabarite, trebuie să fii sigur că nu o dai în bară cu ecranul. Aici e un display IPS cu diagonala de 6.8 inch, rezoluție Full HD. E clar că ar fi fost super dacă era QHD, dar, cum se spune pe la noi: vrei mai mult, scoate banu! În general am rămas chiar plăcut suprins de display. Am urmărit chiar și un film pe el. În orice condiție, din orice unghi se vede bine.

Specificații tehnice

Jocuri la el la fel am încercat. Cel mai nou Need for Speed No Limits, nu a avut probleme. Lenovo Phab Plus rulează pe un procesor Snapdragon 615, ceea ce deja este bine datorită reputației bune a acestor procesoare. Rău este că procesorul îi cam vechișor pentru 2015, memoria internă e de 32 GB, iar dacă ai nevoie de ceva extrem, poți jertfi una din cele două SIM-uri pentru a adăuga un card microSD. Pentru RAM, avem 2GB. Chiar dacă în jocuri device-ul se descurcă surprinzător de bine, prin sistem, se simte că încă nu e optimizat. Există pe alocuri frânări și uneori mai aștepți o secundă în plus până deschizi ceva. Deși, eu cred că cei mai puțin pretențioși nu vor observa. Toate astea se întâmplă cu ajutorul lui Android 5.0.2. chiar recent am primit update-ul. De data asta Lenovo a scos o bună parte din aplicațiile și opțiunile în plus, sistemul pare deja mai curățel. Dacă ar mai schimba și iconițele pe ceva mai aproape de prezent, în genere ar fi super! Dar până când, asta se rezolvă cu un launcher. Lasă mai bine să lucreze la optimizare.

Opțiuni speciale

Așa cum spuneam, în sistem nu mai găsim o mulțime de aplicații și opțiuni inutile, au rămas doar cele care într-adevăr ajută. Spre exemplu, pentru un astfel de ecran care e imposibil să îl ții cu două mâini, poți desena un „C” pentru a te folosi cât de cât de device cu o sigură mână. Plus la asta, chiar și cifrele de pe Dialer se mută spre direcția în care ții Phab-ul. Pentru comoditate s-a adăugat și un buton virtual, care într-adevăr l-am folosit. Aici poți atribui diferite acțiuni și shortcut-uri. Îl poți folosit pe post de buton fizic, poți porni și închide diferite funcții, adăuga aplicații favorite, iar cel mai improtant – îl poziționezi oriunde pe ecran.

Camera

Pentru fotografii și video avem 13 mpx la camera din spate și 5 la cea din față. La o lumină bună camera se descurcă ok. Cu cât mai slabă e lumina, cu atât rezultatele ajung la cele specifice unei camere mediocre, ce face mult zgomot pe fotografie și detalizare slabă. Pentru facebook și instagram, e acceptabil.

Sunetul

Sunetul acestui „televizor micuț” este asigurat de un speaker mare care stă în spate. El se aude tare super și atunci când asculți muzică, și când privești filme, dar asta numai dacă speakerul e îndreptat spre tine, adică foarte rar. Când e pe o suprafață, în genere sunetul este acoperit. Deci, sunet bun, poziționarea nu chiar cea mai bună.

Autonomia

Autonomia lui Lenovo Phab Plus este o zi cu o utilizare foarte activă. Datorită grosimii reduse, aici a încăput o baterie de 3500 mAh. Nu e mult pentru un smartphone atât de mare, dar nici nu e puțin. În regim normal o zi jumate e garantată.

Concluzii

După toată experiența de utilizare, totuși am ajuns la concluzia că Phab Plus-ul e o tabletă mai mică, dar care are funcțiile depline ale unui smartphone. Pe piață tablete cu 4G sunt puține, dar încă să fie Dual SIM și de pe care să mai poți suna…. Nu există o nișă anumită de oameni care așteptau device-ul dat, dar cred că ea va apărea când va auzi de acesta.

Cam asta a fost totul pentru azi! Cu voi a fost Vicu, toate bune.