Știm că avem mulți gameri înrăiți care deja cunosc toate consolele pe de rost, cu toate acestea, mulți încă au dilema ce-ar fi mai bine de cumpărat pentru jocuri: un Xbox One sau un PS4? Ce avantaje și dezavantaje au acestea, aflați în review.

DESIGN

Xbox One și PS4 – o combinație mai neobișnuită pentru canalul nostru. Ca formă, design și comoditate nu trebuie multe explicații. Xbox One arată ca un VCR din copilărie. E mare, nu tare frumos, vine însoțit de un ditamai bloc de alimentare și poate sta doar pe orizontal. Acesta ocupă mult spațiu în jurul său pentru că are peste tot coolere. Asta nu va fi o problemă dacă il pui acolo undeva sub televizor până nu apare următoarea generație. De cealaltă parte PS4 e cea mai sexy consolă pe care am văzut-o. E subțire, nu foarte mare, se îmbină cu design-ul oricărei sufragerii, o poți plasa și înghesui cum vrei tu, chiar și pe verticală și nu are nevoie de un bloc de alimentare pentru că îl are încorporat.

GAMEPAD

Totuși cel mai important element într-o consolă este gamepad-ul. Anume cu el interacționezi mereu, orice nu ai face. La Playstation avem noul Dualshok 4 – un controller îmbunătățit, mai comod, îndeosebi în shootere. Are și un touchpad, care după părerea mea, e cam nefolositor. Gamerii îl folosesc ca un simplu buton. În schimb are un led în spate care e util dacă ai mai multe gamepad-uri și trebuie să îl alegi într-un joc pe al tău. Pentru mine, controller-ul de pe Xbox este unul cu mult mai comod: butoanele din față se apasă mai ferm și e mai ușor de  utilizat. O bună parte din utilizatorii Sony Playstation se plâng până acum de cauciucul care sare de pe manetele controllerului.

SISTEM

Totuși trebuie să delimităm aceste două console anume prin faptul că PS-ul se vrea a fi o consolă focusată pe jocuri, jocuri, iar jocuri și careva add-on-uri multimedia. Pe de altă parte Xbox vrea să fie unica cutie din sufrageria ta. Poate de asta și e așa de mare. Întreg sistemul e integrat cu Windows-ul. Există o mulțime de aplicații, pentru zona noastră asta însă nu contează pentru că jumătate din ele nu sunt disponibile. Dar oricum Xbox rămâne în continuare să fie o sursă de entertainment pentru toată familia, mai ales cu ajutorul noului kinect, care te face să interacționezi cu jocurile la propriu, și jocuri pentru kinect sunt multe. Playstationul are la fel ceva asemanator, se numește Eye Camera, însă nu prea ai ce face la ea pentru că numărul de jocuri e cam mic. În schimb, PS4 are o integrare bună pe partea jocurilor a platformei Remote Play. Aceasta îți permite să faci streaming de pe PS4 spre un Playstation Vita sau un smartphone, interacționând cu jocul, dar folosind capacitățile consolei din sufragerie. Adică, închizi televizorul, conectezi controllerul la smartphone sau la un PS Vita și ai parte de aceiași experiență SonyPlastation pe aceste device-uri.

JOCURI

Vorbind de jocuri, ăsta ca atare și este motivul pentru care fiecare alege o platformă sau alta. Fiecare consolă are jocurile sale exclusive și e foarte greu să spui că una e mai bună decât alta. În zona racing, avem Forza Motorsport 6 pe Xbox și Driveclub pe Playstation. Ambele jocuri arată incredibil de real. Eu care nu prea m-am delectat cu jocuri video de ceva ani, privesc cu gura căscată la cât de real arată totul. Deși, după efecte și detalizare jocul de la PS este ceva mai avansat. Un alt joc exclusiv pentru PS4 este Starwars Battlefront care la sigur va fura mii de fani de la Xbox doar pentru acest joc. În genere pentru shootere, Sony Playstation e greu de comparat cu altă consolă pentru că aici își petrec timpul împătimiții de Uncharted, Call of Duty și desigur Star Wars.

Totuși jocuri populare ca Fifa 16, GTA 5 există pe ambele platforme și diferența nu este atât de mare. În unele locuri PS-ul ține cârma, în altele Xbox-ul. Unicul lucru mai observabil este că pe xbox mai în toate jocurile culorile sunt mai contrastante.

SPECIFICAȚII TEHNICE

Dacă ar fi să privim la specificații, Sony Playstation 4 este un pic înainte. Nu o să afișez toată lista. Diferența este că placa video la Playstation e un pic mai avansată, drept rezultat jocurile la el rulează în rezoluție 1080p, în timp ce xbox-ul la 720p. Eu însă diferența nu am văzut-o aproape deloc.  Totodată PS4 folosește memorie operativă de tip GDDR 5 pe când Xbox One DDR3. Dar, până la urmă totul este în mâinile dezvoltatorilor, pentru că de ei depinde cât de bine va fi optimizat un joc pentru fiecare platformă.

CONCLUZII

Eu mi-aș lua PS4 doar pentru jocuri gen Uncharted. Așa cum am mai spus, mulți o să aleagă anume după acest criteriu. Chiar dacă Xbox-ul e un media centru super tare, dar asta se simte peste ocean, nu aici. Pe de altă parte aș alege Xbox-ul în primul rând pentru controller-ul extrem de comod, dar și pentru kinect. Dupa părerea mea,  fără kinect Xbox-ul pierde mult din valoare. Până când, alegerea mea este PS4, dar vedem ce jocuri apar în 2016.