Fiecare dintre noi vrea un smartphone de top, care să aibă o cameră demnă pentru selfie-uri pe Facebook și Instagram. LG G4, Samsung Galaxy S6 Edge+ și noul iPhone 6S Plus sunt 3 modele de telefoane care se bat la propriu pentru titlul de Best Camera Phone 2015. Care este câștigătorul tău?

În 2015 nu mai este  în trend  să umbli din urma ta cu o ditamai cameră ce are un obiectiv lung cât gâtul unei girafe pentru a face poze super calitative. Smartphone-urile din acest an  demonstrează din ce în ce mai mult că nu sunt departe de DSLR-uri. Așa că noi am ales 3 modele de smartphone-uri, un model de „FIMEIE” 😀 și un studiou 🙂 pentru a testa cum se combină toate astea.

Ironic sau nu, chiar dacă iPhone-urile în fiecare an țineau podiumul la capitolul fotografie, după specificații aceștia nu erau nici pe departe primii. Anul acesta avem 12 mpx față de 16 de pe celelalte 2 modele, stabilizare optică la toate 3 și o apertură de 2.2, în timp ce la Samsung e de 1.9, iar la LG în genere de 1.8. Cu cât e mai mică apertura, cu atât mai multă lumină intră în sensor și respectiv, rezultatul, teoretic ar trebui să fie mai bun. Dacă e așa acuș vedem.

Primul test

Primul test la care au fost supuse camerele de către fotograful nostru – Roman Rybaleov, este în studiou, cu luminozitate relativ medie și cu regimul Automat setat la toate 3 modele. Rezultatele sunt tare interesante. După cum vedeți LG G4 a captat mai multă lumină, fotografia fiind mai clară. iPhone-ul încearcă să netezească neajunsurile, uneori ajunge chiar să ardă un pic cadrul. Samsung-ul la fel încearcă să netezească cadrul, doar că la el există mai multă textură. Totodată, dacă lumina de studiou este mai slabă, S6 Edge Plus oferă niște nuanțe galbene, la iPhone e cam tristă situația, iar cel mai bine s-a descurcat LG-ul.

Vezi în video rezultatele obținute în regim auto. Un avantaj pe care îl au LG G4 și S6 Edge Plus față de iPhone este formatul RAW- un cuvânt magic pentru fotografi. Pe scurt, fotografiile RAW dețin mai  multă informație înregistrată din matricea camerei, respectiv prin soft-uri speciale de editare se obțin rezultate impresionante.

Fotografia în Raw
Desigur, utilizatorii de rând cel mai probabil nu vor fotografia în RAW și cu atât mai mult într-un studiou. Așa că am scos camerele afară, la lumina zilei. Aici iPhone-ul a arătat că nu e cu mult în urmă. Chiar dacă are un unghi de cuprindere mai îngust acesta balansează bine culorile. În fiecare exemplu culorile sunt mai aproape de realitate. LG și Samsung uneori încearcă să accentueze prea tare culorile, din acest motiv albastrul se poate transforma în alb, iar verdele în ceva mai închis, deși, în majoritatea cazurilor, utilizatorii ar alege culori mai pline de contrast și mai evidențiate, ca în cazul lui Samsung. La capitolul luminozitate slabă, LG câștigă datorită aperturii. Așa cum am mai spus, acesta poate capta mai multă lumină. Rezultatul desigur nu e cel mai perfect, există multe punctișoare pe fotografie, dar e ceva mai bine decât la celelalte două.

Revenind la formatul  RAW ale lui LG G4 și Samsung Galaxy S6 Edge plus. Am impresiă că  după o editare poți obține mai mult din camera de la Samsung, și mai multe nuanțe de culori, și detalizare

Camera din față

Nu trebuie să uităm nici de camera din față, care joacă un rol foarte important și în genere e primordialăl pentru domnișoare. Speram că noua camera din față a iPhone-ului va fi cu mult înaintea celor de la LG și Samsung, însă nu a fost să fie. Chiar dacă Samsung intenționează uneori să netezeasca prea tare fața, la iPhone 6s aceasta capătă și o nuanță mai palidă. Foarte impresionat am rămas de camera de pe LG G4, aici și unghiul de cuprindere e îndeajuns de mare, și detalizarea e bună, umbrele și culorile la fel sunt redate foarte natural.

Video test

Ce ține de video, G4 balanseaza bine culorile, iar stabilizarea optică lucrează foarte activ, poate chiar prea tare, după părerea mea. S6 este pe aproape, însă acesta nu reușește să se adapteze după lumina subiectului filmat la fel de rapid ca LG G4. Ce ține de iPhone, în condițiile date unde e un pic mai puțină lumină ca de obicei, cadrele au mult zgomot pe ele, în schimb stabilizarea optică nu este chiar atât de accentuată.

Concluzii

Nu ar fi corect să spunem că una din aceste camere este cu mult mai rea, sau cu mult mai bună decât restul. Acesta a fost un test foarte amănunțit pentru a vedea careva diferențe. În realitate, de obicei pozele sunt trecute prin o grămadă de filtre, sunt tăiate, prelucrate de facebook și instagram, așa că o diferență indiscutabilă nu există. Totodată nu trebuie să uităm de faptul că fotografiile de pe smartphone sunt vizualizate de obicei, tot pe smartphone, așa că depinde și de ecran.

Cam asta a fost pentru azi. Cu voi a fost Vicu, toate bune!